developed by
eggbird, ©2013-2018

Mail

K9 Breeder Assistant Software

Fokplan - Uitleg

1. Neem minimaal 32 honden, 16 reuen en 16 teven
Wanneer we terug kijken in de stamboom, zien we dat we twee ouders, vier grootouders, acht overgrootouders, etcetera hebben. De vijfde generatie terug in de tijd bestaat uit 32 dieren. Onze doelstelling is om in vijf generaties alleen maar unieke dieren te hebben, daarom hebben we minimaal 32 honden nodig. Uiteraard is het beter om meer honden te gebruiken (bijvoorbeeld 25 ipv 16 paren), zodat we ruimte hebben om tegenvallende combinaties op te vangen. Bovendien krijgen we op die manier meer mogelijkheden om dieren te selecteren voor de volgende generatie.
In principe kunnen deze 32 honden willekeurig gekozen worden, maar wanneer het mogelijk is kunnen we beter dieren kiezen uit zoveel mogelijk verschillende nesten en dan slechts één per nest.

2. Maak daarmee 16 paren
Combineer de 16 reuen en 16 teven op zo'n manier dat de AVK zo hoog mogelijk is. In de eerste vijf generaties van dit fokplan is het misschien nog niet mogelijk om een AVK van 100% (dwz alleen maar unieke dieren in de vijf voorgaande generaties) te krijgen. Wanneer dit fokplan consequent wordt gevolgd, is het na hoogstens vijf generaties mogelijk om voor elke combinatie een AVK van 100% te krijgen.

3. Elk paar mag een onbeperkt aantal nesten voort brengen
Op het eerste gezicht lijkt het misschien vreemd om een onbeperkt aantal nesten per combinatie toe te staan, maar eigenlijk is dit logisch. De beperking per combinatie maakt dat de opeenvolgende nesten als één nest gezien kunnen worden, de nakomelingen hebben immers dezelfde ouders. Een bijkomend voordeel is dat er een groter aantal dieren beschikbaar is om uit te kiezen voor de volgende generatie.

4. Kies uit de nakomelingen van elk paar 2 honden voor de volgende generatie
Uit de volwassen nakomelingen van elk paar kunnen de dieren geselecteerd worden die in de volgende ronde gebruikt gaan worden om mee door te fokken. Door het toestaan van een onbeperkt (in de praktijk hoogstens drie tot vier) nesten per combinatie zijn er waarschijnlijk voldoende nakomelingen, zodat geselecteerd kan worden op de gezondste, mooiste, etcetera dieren. Deze dieren worden volgens de criteria in stap 2 gecombineerd en de volgende ronde kan beginnen.
NOTA BENE: Uiteraard moeten er van elke combinatie evenveel nakomelingen gebruikt worden voor de volgende ronde!

Heb je opmerkingen of commentaar op onderstaande, laat het me weten en stuur een email.

Lees hier wat de voordelen zijn.