developed by
eggbird, ©2013-2018

Mail

Nederlands English

K9 Breeder Assistant Software

Wat is de inteeltcoefficient?

De genetische informatie is opgeslagen in de vorm van genen op chromosomen. Elk chromosoom bestaat uit twee chromatiden die om elkaar heen gedraaid zijn als een wenteltrap. Van elk gen zijn daarom twee copiën (allelen) aanwezig, op elke chromatide zit één allel.

Het is nu bekend dat elk dier inclusief de mens (en hond) een aantal dodelijke (lethale) allelen met zich meedraagt. Gelukkig hebben we twee allelen per gen, alleen wanneer beide allelen (homozygoot) de lethale vorm hebben is dit ook dodelijk. Bij de wetterhoun is dit bijvoorbeeld het SCID allel.

De inteeltcoefficient (IC) is een getal tussen 0 en 100% waarmee de verwachtschap tussen twee individuen wordt weergegeven. Een inteeltcoefficient van 0% betekent dat er totaal geen verwantschap is, 100% geldt voor één-eiïge tweelingen. Dit betekent ook dat de IC aangeeft hoe groot de waarschijnlijkheid is dat de twee allelen van een gen identiek zijn door afstamming, oftewel de waarschijnlijkheid dat de twee allelen op een gen afstammen van dezelfde voorouder.