K9 Breeder Assistant Software
Handleiding
K9BAS maakt gebruik van BAS (Breeder Assistant Software), dit is open source software.
Zoeken
Er zijn drie methoden om een hond te zoeken, via de naam, de kennelnaam en/of de geboortedatum. Wanneer u de naam van de hond begint in te typen verschijnt vrijwel onmiddelijk een lijst met namen die beginnen met de ingetypte letters. Hoe meer letters er worden ingetypt hoe korter de lijst wordt. De namen in de lijst zijn selecteerbaar, dwz zodra u op een naam klikt verschijnt informatie over de hond in beeld.
U kunt ook zoeken op de kennelnaam van uw hond. De kennelnamen zijn geindexeerd op dezelfde manier waarop achternamen zijn geindexeerd. Als voorbeeld: stel dat de kennelnaam van uw hond van de Hondeweide is dan zoekt u met Hondeweide.
Het zoeken via de geboortedatum begint zodra u het geboortejaar van de hond heeft ingetypt, dus bijvoorbeeld 2000. Dit mag gevolgd worden door de geboortemaand, bijvoorbeeld 2000-04. En tenslotte de geboortedag, bijvoorbeeld 2000-04-04. Zolang de volledige geboortedatum nog niet is ingetypt, verschijnt er een lijst met alla honden die geboren zijn op of na de ingegeven datum.
U kunt de drie bovenstaande zoekmethoden natuurlijk ook combineren.
De zoekresultaten zijn gesorteerd op kennelnaam en geboortedatum. Voor de kennelnaam staat het woord Kennel. Wanneer u op Kennel klikt, verdwijnen de honden uit deze kennel van het scherm, nogmaals klikken brengt ze weer tevoorschijn. U kunt ook op de kennelnaam klikken, hierna krijgt u informatie over deze kennel.
Informatie
Na het kiezen van een hond uit de gevonden lijst, krijgt u een overzicht van wat er over de hond bekend is.
Foto's
We streven er naar om van elke hond een tweetal foto's te tonen. Wanneer er nog geen foto's van uw hond zijn, kunt u twee foto's mailen naar info@k9bas.info met het verzoek deze op k9bas te zetten. Het liefst een foto waar de hond staat, en een foto van de kop. Vermeld in de mail duidelijk de volledige naam en geboortedatum van de hond.
Algemene informatie
De algemene informatie betreft het (eventuele) NHSB nummer, de geboortedatum, de kleur en het patroon van de vacht, het gewicht en de schofthoogte en eventueel de woonplaats.
Stamboom
De stamboom van een hond is tot zes generaties terug te zien. Voorouders die de ouders van uw hond gemeenschappelijk hebben, worden aangeduid met een gele kleur. Voorouders die meerdere keren in de stamboom van de vader of moeder van uw hond voorkomen, worden aangeduid in wit. Door het gebruik van deze verschillende kleuren wordt de inteelt in de populatie veel duidelijker dan door het gebruik van een enkel cijfer zoals de inteeltcoefficient. Wanneer u op zoek bent in de stamboom naar een gemeenschappelijke voorouder, kunt u met de muis op deze gemeenschappelijke voorouder gaan staan. Dit veld en alle andere plekken waar deze voorouder in de stamboom staat wordt dan rood.
Statistiek
Tenslotte volgt er nog een tabel met wat cijfers.
De AVK (Ahnen Verlust Koefficient) geeft het percentage unieke voorouders over 5 en 6 generaties. Het maximale aantal unieke voorouders over 5 generaties is 62 en over 6 generaties is dat 126. Wanneer een voorouder meerdere keren in de stamboom voorkomt, betekent dit dat het aantal unieke voorouders kleiner dan 62 is.
Een voorouder die zowel in de stamboom van de vader als in de stamboom van de moeder voorkomt (dit is een gemeenschappelijke voorouder) draagt bij aan de inteelt van een hond. In een tabel worden de gemeenschappelijke voorouders opgesomd. Van elke voorouder wordt aangegeven hoeveel generaties deze van de vader en hoeveel generaties van de moeder afstaat en wat op basis daarvan de bijdrage van deze voorouder aan de inteeltcoefficient is.
Bij het zoeken van geschikte combinatie moet er naar gestreeft worden om de AVK zo dicht mogelijk bij 100% te krijgen. En de inteeltcoefficient zo laag mogelijk, met andere woorden zo weinig mogelijk gemeenschappelijke voorouders. En zoveel mogelijk generaties tussen de ouders en een eventuele gemeenschappelijke voorouder.